Vier ogen principe

//Vier ogen principe
Vier ogen principe2019-01-25T13:21:29+02:00

Vier ogen beleid

Het vierogenprincipe houdt in dat er altijd iemand moet kunnen meekijken of meeluisteren; de beroepskracht of beroepskracht in opleiding kan de werkzaamheden uitsluitend  verrichten terwijl hij gezien of gehoord kan worden door een andere volwassene. Zandhofje voldoet uiteraard aan het vierogen principe. Gedurende de dag is de sociale controle op de medewerkers en kinderen groot.

Zandhofje maakt gebruik van cameratoezicht. De camera’s zijn aanwezig in elke ruimte van de benedenverdieping. Hierdoor kunnen we toch voldoen aan het vierogenprincipe, ook als er één leidster op de groep aanwezig is. De directie heeft toegang tot de camerabeelden en controleert regelmatig of alles op de groep naar behoren verloopt.

Begin van de dag

’s Ochtend tussen 7.30 en 8.15 is er één leidster aanwezig, maar komen er voortdurend ouders binnen om hun kinderen te brengen en extra toezicht d.m.v. camera’s. De leidster is dus niet alleen met de kinderen. Om 8.15 komt er een tweede leidster. De leidster blijven samen beneden tot 9.00. Uiterlijk om negen uur komen de volgende leidsters en stagiaires. De leidsters die boven werken nemen de kinderen mee naar boven.

Op zandhofje zijn de deuren van de groepsruimten altijd open, iedereen kan spontaan binnen lopen.  De slaapkamer grenst aan de benedengroep dus je hoort op de groep alles wat er in de slaapkamer gebeurt.  Er zijn geen aparte verschoningsruimtes, de kinderen worden op de groep verschoont. Op de bovengroep staan de deuren ook open. De houdster van het kinderdagverblijf loopt regelmatig binnen om te vragen hoe het gaat. Ook staan boven de wasmachines en een extra koelkast, ook daarvoor zijn er vaak leidsters boven te vinden.  Verder spelen de kinderen van beneden ook regelmatig in de speelruimte boven.

Pauze tijd: De exacte tijd wanneer de leidsters pauze hebben is afhankelijk van het dagprogramma van de kinderen. Dit zal zijn tussen 12.30-15.00. De wakkere peuters spelen op de bovengroep in het kader van open deuren beleid. De leidsters gaan individueel  of met twee tegelijk met pauze. Er blijven altijd meerdere leidsters heen en weer lopen tussen de groepen.

Einde van de dag

Aan het eind van de dag meestal rond half zes zijn er weer twee leidsters die afsluiten. Dan heb je weer de sociale controle van de ouders die hun kinderen komen halen en extra toezicht d.m.v. de camera’s. Op rustige dagen woensdag en vrijdag,  wanneer  er heel weinig kinderen zijn, is er meestal een leidster en een stagiair aanwezig en is er extra toezicht d.m.v. camera’s.

Gratis inschrijven

We hebben nog enkele plekken op de peutergroep beschikbaar (wo, vr)!

Schrijf uw kind binnen 5 minuten in.
Gratis inschrijven