Het is best spannend om voor je eerste kind na te moeten denken over kinderdagopvang, zeker omdat het kind er pas over een paar maanden is. De mogelijkheden en de regels zijn onbekend en duidelijke voorkeuren heb je nog niet. Je oriënteert je waardoor het beeld scherper wordt en bezoekt de verschillende mogelijkheden. In ons geval begonnen we te kijken bij de wat grotere organisaties met meerdere vestigingen. Indrukwekkend was het aantal kinderen dat per dag wordt opgevangen en even indrukwekkend was daardoor de omvang van het gebouw en het aantal mensen dat er werkt. Indrukwekkend……. té indrukwekkend…… Alles leek zo massaal en dat voor ons kindje dat straks zo klein aan zijn of haar leventje begint. Hoewel we er geen verstand van hadden, voelden we ons er niet prettig bij. Toen bleek dat ons kind niet direct terecht zou kunnen, voelde dat gek genoeg bijna als een opluchting.

Eerder waren we al eens op een website van een kinderdagverblijf terecht gekomen, niet eens zo ver van ons huis. We dachten dat dit een particulier initiatief was omdat het er allemaal wat kleinschaliger uitzag en lieten het links liggen met het idee dat het waarschijnlijk behoorlijk duur zou zijn. Doordat nu een aantal mogelijkheden voor ons afviel,  popte dat kleinschalige kinderdagverblijf weer bij ons op. “Hoe heette het eigenlijk ook al weer? Was het niet op de Zandhofsestraat…. Ja, gevonden: Het Zandhofje!!” Doordat we andere mogelijkheden al hadden verkend, zag het er in onze ogen nog gezelliger uit dan eerder. Maar ja, het zal wel particulier zijn…. dus hoge kosten…. geen kinderopvangtoeslag……. “Zullen we voor de zekerheid een mailtje sturen met wat vragen, dan weten we gelijk hoe lang de wachtlijst is!” De volgende dag kregen we antwoorden. Het is niet particulier, de kosten en eventuele toeslagen zijn gelijk aan andere verblijven en er is voor de door jullie voorgestelde dagen geen wachtlijst. De mail besloot met de vraag of we diezelfde week mogelijkheden zagen even te komen kijken. Dat hebben we gedaan en het eerste wat ons opviel was het overzicht en de rust. De ruimtes boven en beneden voelen aan als woonkamers en er zijn maar twee groepen: de allerkleinsten mogen tot een jaar of twee boven blijven en de peutertjes beneden. En de groepen zijn helemaal niet groot. We kregen direct het gevoel dat ons kindje hier de weg niet kon kwijt raken en dat voelde goed. De wereld is heel groot, maar dit is voorlopig groot genoeg, de rest ontdek je later maar. Een mooie buitenruimte biedt de mogelijkheid om lekker buiten te spelen en de leidsters die wij ontmoetten straalden rust en plezier uit. We wisten gelijk dat dit het helemaal was voor ons kind en liepen blij en opgelucht weer naar huis.

Toen onze zoon net geboren was, maar nog niet naar de opvang ging, werden we al wel uitgenodigd voor een borreltje met andere ouders en de leidsters. Heel leuk om de leidsters en de ouders van de kinderen te ontmoeten waartussen ons kind zich al snel zou gaan begeven. Wij zijn zeer te spreken over het Zandhofje. Het overzichtelijke en de persoonlijke benadering geven ons nog altijd een heel goed gevoel. Onze zoon vond het er geweldig en ging met heel veel plezier naar ‘de kindjes’. We wonen nu niet meer zo dichtbij als toen en onze oudste zoon gaat inmiddels naar school. Toch komen we er nog heel vaak, want natuurlijk wilden we onze tweede zoon net zo’n fijne omgeving bieden om te verblijven als onze eerste zoon: Het Zandhofje!

ouders van Raf